Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Οικονομικά θέματα αθλητών

Ο ΣΕΙΕ απέστειλλε το ακόλουθο γράμμα στην ΕΟΙ για να εκφράσει τους προβληματισμούς τους για μια σειρά από χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται οι ιππείς.

Αξιότιμοι κύριοι,
θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με κάποιες αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου που έχετε λάβει. Σύμφωνα με αυτές, το κόστος:
α) μεταγραφής ενός αθλητή σε άλλον όμιλο ανέρχεται στα 100 ευρώ,
β) έκδοσης/ανανέωσης εθνικού διαβατηρίου ανέρχεται στα 70 ευρώ, αλλαγής ονόματος ή ιδιοκτήτη στα 100 ευρώ, και προσθήκης/αλλαγής ονόματος χορηγού στα 200 ευρώ,
γ) έκδοσης/ανανέωσης διεθνούς διαβατηρίου ανέρχεται στα 200 ευρώ,
δ) άδειας συμμετοχής Έλληνα ιππέα σε διεθνείς αγώνες (international license) στο εσωτερικό και σε βαλκανικά και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανέρχεται στα 100 ευρώ
ε) άδειας συμμετοχής έλληνα ιππέα σε διεθνείς αγώνες (international license) στο εξωτερικό ανέρχεται στα 300 ευρώ
Η θέση του ΣΕΙΕ επί των ανωτέρω είναι ότι οι μεταγραφές ερασιτεχνών αθλητών δεν πρέπει να επιβαρύνονται οικονομικά. Επίσης πιστεύουμε ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία η ΕΟΙ οφείλει να διευκολύνει τους ιππείς, που έτσι κι αλλιώς επωμίζονται μεγάλα βάρη, να κάνουν το άθλημά τους. Επομένως κρίνουμε σκόπιμο:
α) να μην υπάρχει το τέλος μεταγραφής των 100 ευρώ
β) να μειωθεί το κόστος έκδοσης / ανανέωσης εθνικού διαβατηρίου στα 50 ευρώ και να καταργηθούν οι λοιπές χρεώσεις (αλλαγή ιδιοκτήτη / χορηγού κλπ)
γ) να μειωθεί το κόστος έκδοσης / ανανέωσης διεθνούς διαβατηρίου στα CHF 175 (περίπου 115 ευρώ), που ορίζει η FEI
δ) να καταργηθεί το τέλος international license. Οι έλληνες ιππείς που συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες να πληρώνουν μόνο τα ποσά των: 1) CHF 10 ( περίπου 7 ευρώ) για κάθε αθλητή και, 2) CHF 10 για κάθε άλογο, ποσά που απαιτεί η FEI προκειμένου να τους εγγράφει στα μητρώα της. Υπενθυμίζουμε ότι αυτά τα ποσά αφορούν ιππείς άνω των 18 ετών και όχι παίδες και έφηβους. Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι ιππείς που επιλέγονται από την ΕΟΙ και τιμούν με την παρουσία τους τις Εθνικές Ομάδες πρέπει εξ’ ολοκλήρου να εξαιρούνται από την καταβολή οποιοδήποτε ποσού.